Apăsați ESC sau (x) pentru a închide

1 mai, haideți la mare…..a dezinformare! Imagine

Ne aflăm deja sub imperiul incertitudinii, iar ascensiunea inteligenței artificiale nu este nimic altceva decât un cui suplimentar în recent dobândita inabilitate a societății de a distinge între ceea ce este adevărat sau fals. Dacă până astăzi, în această lume digitală, nu stăpâneam informațiile relevante obiectului de interes pe care îl urmăream, apariţia inovaţiilor tehologice, ca deep fake, face situaţia exponențial mai complicată. În absența unor filtre calitative, însăși veridicitatea realității noastre viitoare va fi distorsionată.

Anul 2024 are potențialul de a zbuciuma din nou lumea cu care ne-am obișnuit. Este un an electoral monumental. Mizele sunt mari pentru toți actorii de pe scena internațională. În curând se vor decide direcțiile emisferei occidentale pentru următorii ani și în acest proces democratic există interferențe externe care își propun să submineze votul și să încline balanța ȋn defavoarea occidentalismului.

Totul devine mai intens. Nu puține sunt știrile care avertizează ȋn legătură cu dezinformarea on-line. Franța[1], spre exemplu, conform declarațiilor Ministrului Afacerilor Europene Jean-Noël Barrot, este săptămânal supusă unor încercări de manipulare a maselor de către entitățile autocrate externe. Procedeul? Reclamele plătite pe Facebook. Platforma deținută de compania META a declarat că a reușit să înlăture mai puțin de 5% din valul de dezinformare, fiind într-o încălcare vădită atât a propriilor sale norme de funcționare dar și a noului act normativ european ce reglementează tocmai moderarea conținutului digital (DSA[2]).

Grupul politic responsabil de o mare parte dintre aceste atacuri cibernetice se numeşte Doppelganger și are rădăcini rusești. Grupul a fost descoperit în 2022 și datele recente relevă că activitatea sa, în pragul alegerilor europarlamentare din 6-9 iunie, s-a intensificat substanțial. Țintele sale principale par a fi Franța și Germania iar nivelul lor de operare este redutabil, reușind să impersoneze atât ministere din aceste ţări, cât și ziare de circulație largă. Coroborând procentul infim de combatere a dezinformării cu nivelul înalt de calibrare a armamentului cibernetic, devine evident faptul că grupări precum Doppelganger câștigă teren în fața autorităților europene.

Mai mult decât atât, ȋn cazul Meta vorbim despre un titan al planului digital. Utilizatorii ar trebui să poată avea ȋncredere ȋn aceste companii, dar inabilitatea acestora de a conţine informaţiile distorsionate subminează propria reputaţie. Reinterpretată, istoria dinamitei, sau chiar a fisiunii nucleare, se repetă. Inventate, respectiv descoperite cu intenții bune, au fost simultan folosite și în slujba răului. Denaturarea bunelor intenții de către cei ce au agende diametral opuse celei occidentale face obiectul războiului psihologic, căruia cu toţii i-am devenit victime. În fine, ștampila finală aplicată companiei META de către cei ce urmăresc fenomenul dezinformării este următoarea – nu este pregătită pentru perioada precursoare alegerilor.

Mai sus menționatul document legislativ european – DSA – nu vizează doar META, ea fiind doar una dintre cele 4 platforme suspectate de management deficitar din acest punct de vedere[3], dintr-un total de 20 de companii. Celelalte nume mari sunt X, TikTok și AliExpress.

Măsurile luate de Comisia Europeană pentru a conţine interferenţa rusească sunt binevenite, dar insuficiente. Am publicat pe acest site studii și articole care dovedesc această interferenţă şi ȋn România, care cu siguranţă se va intensifica ȋn următoarele luni, pe măsură ce se desfăşoră ciclurile electorale din acest an. Încă aşteptăm reacţia autorităţilor şi acţiunile lor, sau pe care le susţin, în limitarea interferenţei străine, ȋn special celei ruseşti, ȋn alegerile din acest an.

[1] Big, bold and unchecked: Russian influence operation thrives on Facebook – POLITICO

[2] The EU’s Digital Services Act (europa.eu)

[3] Facebook and Instagram hit with EU probes over Russian disinformation – POLITICO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *