Apăsați ESC sau (x) pentru a închide

A vota dezinformat înseamnă a nu fi democrat Imagine

Pare-se că decidenții politici vor să acapareze întreg anul 2024 în acest aer al incertitudinii și al confuziei. Alegerile comasate din 9 iunie au fost, de departe, o mare greșeală dat fiind faptul că mulți dintre români au fost poate prea puțin informați despre eveniment în ansamblu. Pe plan național promovarea a fost una precară iar de planul internațional, din păcate, am continuat să fim cât se poate de desprinși. Uniunea Europeană ca entitate suprastatală joacă un rol vital în existența și prosperitatea noastră actuală, fie că ne place sau nu. Adevărul este că, tocmai din cauza lipsei de transparența și uneori a neglijării voite de transmitere a unor informații relevante pentru populație, uităm despre impactul pe care aceasta îl are asupra societății noastre. Avem convingerea că mult prea puțini dintre noi au fost just și corect informați despre toți candidații ce se vor a fi votați în localitățile și județele unde candidează și precar ori deloc despre europarlamentari.

Aceasta este trista realitate cu care ne confruntăm în 2024. Este deosebit de important să înțelegem că democrația este absolut indisolubilă de Parlament. A vota marionete și cetățeni ce nu au interesul superior al României la inimă în camerele sale presupune, fundamental, a aduce o insultă însăși democrației. Similar, întrucât Uniunea Europeană funcționează și ea sub atenta ei privire, a nu fi pe deplin informați despre materialul din care sunt croiți candidații la europarlamentare ori despre realele lor intenții reprezintă un pericol major pentru viitorul nostru. Din nefericire, toate acestea au trecut (pentru moment). Va trebui să trăim cu faptul că actualmente suntem reprezentați de unele persoane care au potențialul să producă mai mult rău decât bine în marea schemă a lucrurilor.

Revenind la relevanța Parlamentului și la contactul său intransigent cu democrația, în calitate de principal organ legislativ al statului, nu poate fi mai vădită imperativitatea alegerii unor candidați onorabili și intelectuali din rândurile noastre care pot înfăptui ceea ce promit. O succintă privire aruncată în trecut dovedește fără nicio urmă de dubiu că persoanele mandatate să ne reprezinte interesele și implicit democrația în sine au prezentat carențe majore apropo de abilitățile lor de a aduce un aport pozitiv societății românești. Din asemenea scenarii a luat ființă  eternul adagiu „fapte, nu vorbe”.

Dacă alegerile din 9 iunie au fost din nou un uriaș fiasco, presărat cu voturi anulate, scandaluri și alegeri anulate spre a fi reorganizate cu totul, se pare că în aceeași direcție ne îndreptăm și cu cele care au mai rămas. În argumentarea de mai sus am punctat următorul detaliu – nu putem vota având certitudinea faptului că acea persoană se va ridica la măsura așteptărilor noastre dacă informațiile ce o privesc nu sunt suficient de eficient diseminate în rândul cetățenilor. În această ordine de idei, de curând coaliția a anunțat faptul că alegerile prezindețiale dar și cele parlamentare vor avea loc în trei duminici consecutive. Iată, deci, greutatea propoziției din debutul acestui articol – confuzia stă pavăză împotriva alegerilor pur democratice.

Suprapunerea perioadelor electorale precum și nivelul ridicat de stres, propagandă și influențe externe aduc de la sine o gamă largă de probleme imprevizibile și nocive procesului electoral democrat românesc. Sursele de știri și de informare vor contribui la acest haos precum și cei implicați în campanie propriu-zis. Acele săptămâni vor fi de foc în pragul iernii și, după cum ne-au obișnuit, politicienii nu țin cont prea mult de astfel de greutăți la care își supun poporul. Există un motiv întemeiat pentru care, într-o democrație veritabilă, alegerile sunt la date distincte:

pentru ca românii să se poată bucura de claritate, de informații bogate și bine diseminate. Anul acesta este, după cum spuneam, despre haos și confuzie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *