Apăsați ESC sau (x) pentru a închide

Despre impredictibilitatea datei alegerilor și carențele sale profund antidemocratice Imagine

Publicăm acest articol pentru a evidenția succint câteva dintre consecințele unei organizări neinspirate ale alegerilor electorale dintr-un stat democratic. Vom începe prin a ne apleca atenția asupra caracterului crucial al predictibilității datelor, din punct de vedere al gestionării resurselor umane, financiare și logistice de care dispun partidele mici și candidații independenți, oricum infinit mai reduse decât  cele ale partidelor mari, indiferent de unghiul din care privim lucrurile. Un calendar electoral clar le permite acestora să-și organizeze resursele, să-și mobilizeze susținătorii și să-și strângă fondurile necesare. În caz contrar, ei sunt vădit dezavantajați, nefiind eficient echipați să reacționeze rapid la schimbările de dată și nemaiavând dreptul la organizarea unei campanii eficiente. De asemenea, fără o dată certă, partidele nu își pot ajusta mesajele și strategiile de comunicare în funcție de contextul politic și social, ceea ce reduce substanțial impactul campaniilor lor.

În al doilea rând, transparența și încrederea publicului în procesul electoral sunt vitale pentru buna funcționare a oricărei democrații, consolidate sau nu. Impredictibilitatea datei alegerilor poate genera suspiciuni majore privind tentativele de manipulare a procesului electoral cu scopul de a favoriza unele partide ori anumiți candidați. Aceasta erodează încrederea alegătorilor în corectitudinea alegerilor și în imparțialitatea instituțiilor electorale. Riscul perceperii de către cetățenii alegerilor ca fiind nedrepte și puternic manipulate poate conduce la un sentiment de alienare și apatie, reducând astfel participarea electorală și subminând legitimitatea candidaților aleși.

Participarea electorală este și ea un element esențial din punct de vedere al legitimității alegerilor. Cetățenii trebuie să fie foarte bine informați în legătură cu procesul electoral pentru ca participarea lor să fie una în număr cât mai mare și lipsită de evenimente neplăcute. Lipsa de acuratețe a zilelor le afectează profund abilitatea de a-și asigura prezența la secțiile de votare, conducând astfel către o rată de participare scăzută, în sine un alt beneficiu direct în favoarea partidelor mari, întrucât ele beneficiază deja de un număr ridicat de votanți cumpărați.

Stabilitatea politică reprezintă un alt aspect puternic afectat de impredictibilitatea datei alegerilor. Dacă asupra României se așează un aer al incertitudinii prelungit, guvernele și partidele politice pot și vor amâna deciziile importante în așteptarea alegerilor, afectând astfel eficiența guvernării. Mai mult și deosebit de grav, politicienii au nociva tendință de a adopta politici populiste pe termen scurt pentru a câștiga voturi, în detrimentul soluțiilor durabile pe termen lung (apropo de deficitul bugetar și de cont curent despre asupra cărora am tot atras atenția). Instabilitatea politică conduce inevitabil doar la  subminarea încrederii publicului în capacitatea guvernului de a gestiona eficient problemele țării.

În acest context nu putem omite să vorbim despre necesitatea constituțională de a respecta prevederilor legale. Legitimitatea procesului electoral este puternic afectată dacă se aduce atingere acestor norme. Intenția vădită a celor două mari partide de a schimba arbitrar și potestativ, în funcție de interesul lor exclusiv, datele celor două tururi de scrutin poate cu ușurință duce la încălcarea acestor prevederi, generând astfel reale crize constituționale. Astfel, contestarea rezultatelor alegerilor devine o certitudine iar crizele politice și instituționale vor afecta puternic stabilitatea și funcționarea statului.

Nu în ultimul rând vom vorbi despre organizațiile societății civile ce joacă un rol crucial în monitorizarea alegerilor și educarea alegătorilor. Nivelul ridicat de impredictibilitate al datei alegerilor poate îngreuna eforturile acestor organizații de a asigura un proces electoral transparent și corect. Programele de educație electorală necesită timp pentru a informa și pregăti iar incertitudinea nu face nimic altceva decât să submineze aceste eforturi nobile întreprinse de adevărații promotori și gardieni ai democrației.

În concluzie, predictibilitatea datei alegerilor este esențială pentru funcționarea corectă a unei democrații. Ea asigură condiții echitabile pentru toți participanții, menține încrederea cetățenilor în procesul electoral și contribuie la stabilitatea politică și socială. Ni se pare absolut aberant faptul că societatea trebuie să îți aroge cu atâta ardoare rolul de comisie de evaluare integrității politicienilor care, se pare, prin tot ceea ce fac baleează pe linia fină dintre legalitatea democratică și societatea autocrată ce ne-a tot bântuit istoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *