Apăsați ESC sau (x) pentru a închide

Despre incurabilitate și subterfugiu – interferențele străine ca parte integrantă a democrației

Războiul pentru viitorul Europei nu a început odată cu invazia Ucrainei de către Rusia, nu. Acesta este unul de durata, purtat de milenii întregi iar deznodământul pare a fi încă îndepărtat. În ciuda faptului că tentativele majoritare de dobândire a puterii au fost unele sângeroase, presărate de tragedii și de suferință, calea cea mai eficientă, după cum ne relevă ultimul secol, este cea a subterfugiului. Mașinațiunile, uneltirile precum și șoaptele din umbre par a avea mai mulți sorți de izbândă decât alte abordări mai fățișe.

Democrația este probabil singurul bastion ce a îngreunat progresul acestor interese meschine care pretind dominanța continentală. Este demn de reținut faptul că aceasta este pe atât de rezilientă pe cât sunt cetățenii săi; nici mai mult, nici mai puțin. Viziunea maniheistă impusă de americani simplifică lucrurile suficient de mult încât tot ce avem de făcut este să „ținem cu echipa gazdă” – marea familie europeană. Cetățenii europeni trebuie să fie vigilenți și să se opună tacit mărului discordiei și să nu se lase prea ușor impresionat de presiunile uneori acerbe de a crea schisme sociale.

Concret, războiul hibrid dus de Rusia împotriva Europei a fost vreme de mult timp și continuă să fie principala amenințare la adresa democrației occidentale. Conform NATO[1], printre procedeele utilizate se numără grupările teroriste, presiunea economică și atacurile cibernetice.  Un accent major cade asupra dezinformării. Sunt vizate deci vulnerabilitățile politice, sociale, militare, culturale. Ulterior identificării acestora modus operandi presupune, neexhaustiv, crearea de narative toxice (împinse apoi prin conturi false și diverse programe), personificarea autorităților care emană încredere precum și a ziarelor de circulație largă, amplificarea deliberată a acelor scandaluri cu potențial dăunător major, eliberarea de informații private din viețile persoanelor vizate pentru diverse funcții, dar și manipularea datelor alegerilor pentru a reduce numărul votanților. Cu toate acestea și cu multe altele ne confruntăm mult mai des decât ne-ar plăcea să credem și de prea puține ori ne dăm seama de acest fapt.

Un caz deosebit de trist este cel al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu[2]. Este bine cunoscut faptul că sub conducerea ei statul a îmbrățișat o direcție democratică și de integrare europeană precum și de distanțare de influențele blocului sovietic. Din punct de vedere al intereselor estice, ea trebuie înlăturată de la putere. Scenariul scandalului interzicerii culegerii măceșelor din considerente climatice se întemeiază pe următoarea – a sacrificat o componentă culturală emblematică în favoarea unui curent european vânzându-și astfel sufletul intereselor occidentale. Din fericire a devenit clar pentru toată lumea că acel filmuleț a fost unul fals dar potențialul distructiv și amenințarea majoră pe care o reprezintă la adresa democrației rămân subiecte deosebite.

Prezența interferențelor externe nu se rezumă doar la asta, ele fiind o flotă coordonată și profund strategizată. Vorbim despre conturi false, asalturi cibernetice de durată, sabotaje și investiții de sute de milioane de euro. Toate acestea au determinat NATO să emită o declarație de solidaritate[3] cu toți aliații vizați recent –  Cehia, Estonia, Germania, Latvia, Lituania, Regatul Unit și Polonia. Prin ea, Alianța ne reamintește despre activitățile rusești hibride și ostile orientate spre spațiul Euro-Atlantic, catalogate drept amenințări la adresa securității membrilor săi.

Anglia acuză Rusia de subminare a autorității democrației iar Germania finalizează o anchetă prin care atestă factual că o grupare cu rădăcini militare rusească numită „APT28”, activă încă din 2004 și considerată de către experți ca fiind una dintre cele mai active și periculoase rețele de terorism digital, a spart conturile de Outlook ale Partidului Social Democrat (partidul cancelarului Olaf Scholz) timp de un an. Și Cehia susține că mai multe dintre entitățile sale au fost penetrate timp în care NASK (Polonia) avertizează la rândul său despre infiltrări de malware la nivel central.

Suntem deci martorii unui asalt la adresa democrației deoarece prin aceste mutări de șah digital se urmărește în fapt discreditarea sistemului pluripartidist și a luptei democratice pentru putere. Conform liderului organizației Viginum – Locotenentul-Colonel Marc-Antoine Brillant – din 2010 și până astăzi niciun tur de alegeri dintr-o democrație liberală nu a scăpat neprofanat de aceste interferențe străine. Scopul ultim este reorientarea încrederii poporului exclusiv către un unic nucleu de natură extremistă și, implicit, destabilizarea lumii democratice și a drepturilor și libertăților pe care aceasta ni le oferă.

[1] NATO – Topic: Countering hybrid threats

[2] Moldova fights to free itself from Russia’s AI-powered disinformation machine – POLITICO

[3] NATO – News: Statement by the North Atlantic Council on recent Russian hybrid activities, 02-May.-2024

Comentarii (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *