Până acum trei secole contextul social în care oamenii își începeau și sfârșeau existența se schimba foarte puțin în timpul scurs între acestea. Ceea ce înaintașii noștri învățau despre societate și despre mediul înconjurător rămânea în linii mari la fel pe parcursul unei vieți. Acest lucru nu mai este valabil astăzi. Nu doar fiecare nouă generație vine la pachet cu noi provocări, ci fiecare an ne pune la încercare abilitățile de a rămâne cumva „la cârma” acestui vas pe care îl numim rațiune.
Autonomia de decizie și puterea de a distinge ceea ce este adevărat sau fals devine din ce în ce mai science fiction. Peste două miliarde de oameni în peste 50 de state se pregătesc de alegeri, dar cine mai poate spune că este încrezător în temeiul informațional al votului său?
Multiple studii realizate își pun deja amprenta asupra perspectivei de viitor din ce în ce mai sumbre. De ce? Pentru că deși proaspăt introdus pe scenă, acest actor debutant al inteligenței artificale este un talent înnăscut la a fura antenția publicului și a îi cuceri inima. El își etalează în fața noastră măiestria, harul manipulării, cu suficientă dibăcie încât până și cei mai pricepuți utilizatori ai calculatoarelor într-un moment de superficialitate pot aplica ștampila veridicității unei imagini ori unei înregistrări audio produsă de către el.
Devenit un complex joc de-a șoarecele și pisica, în contextul în care apar din ce în ce mai multe raportări de tentative de dezinformare on-line prin materiale defăimătoare, miza pare-se că a devenit ”de câte ori manipulatorii pot scăpa basma curată?”. Dacă istoria ne-a învățat ceva este că o informație nu capătă mantaua adevărului prin acuratețe, ci prin numărul celor care o iau ca atare, concluzia fiind – cu cât mai mulți investesc încredere în ea, cu atât mai verosimilă devine.
Un alt aspect deosebit de important asupra căruia merită să ne aplecăm atenția este dat de întinderea vastă a internetului. El a devenit, de bine sau de rău, o componentă ad vitam pentru cei mai mulți dintre noi. Este o nouă cheie în care suntem invitați la dans, ea nefiind susceptibilă de refuz. Într-o notă umoristică am putea spune că noua deviză este „a valsa ori a fi ostracizat” întrucât prea puține domenii de activitate și-au păstrat independența față de mediul digital. Era informației reprezintă cea mai nouă revoluție în linearitatea umanității, după cea industrială. Dacă inteligența artificală este o consecință a evoluției tehnologice, sau ea însăși o nouă revoluție, ce empiric încalcă grosolan intervalul de timp dintre ele, sau însuși apogeul (scopul) actualei revoluții rămâne de văzut. Este mult prea curând să ne pronunțăm.
SURSĂ: Spot the deepfake: The AI tools undermining our own eyes and ears – POLITICO
Lasă un răspuns