Apăsați ESC sau (x) pentru a închide

Din seria „inteligența artificială și democrație – care pe care” (2/3)

Promovarea electorală – un nou câmp minat. Fiecare click reclamă prudență și fiecare rând citit o doză de scepticism. În acest punct am ajuns, din păcate. Din ce în ce mai mulți oameni la nivel global se arată îngrijorați de implicațiile inteligenței artificale în procesul electoral democratic. Mulți dintre ei sunt de părere că numărul de informații false va crește, că unele zone de influență politică manipulabile vor fi bombardate cu dezinformări pentru a răsturna balanța voturilor precum și că știrile, principala sursă de informare, nu vor mai fi credibile. Există deci un consens majoritar – din acest punct de vedere, acuratețea informațiilor care circulă în spațiul on-line va fi puternic diluată.

Dacă până acum câteva decenii un procent mult mai mic din populație era informat asupra principalelor subiecte ale zilei iar știrile ajungeau cu greu în toate lăcașurile „de bârfă”, odată cu revoluția digitală acest lucru s-a schimbat radical. Avem acces la orice informație din orice colț al globului în câteva minute, fiind văzut la scară largă drept un progres masiv. În fapt, acest pas a asigurat o nouă ancoră a democrației în lumea occidentală întrucât puterea poporului nu poate fi manifestată decât printr-o judecată limpede și just informată, obținută doar în urma unei decantări a tentativelor de manipulare. După cum bine știm cu toții, orice formă de guvernământ este pe atât de puternică pe cât este implicare poporului, cu atât mai mult în cazul democrației.

Cu toate acestea, astăzi suntem martori la o cruntă ironie a sorții concretizată prin începutul sfârșitului acestei fragile și mult prea scurte ferestre democratice de aur. Fenomenul poate fi cu ușurință comparat cu o întoarcere în trecut, cu o involuție, dacă vreți. De ce involuție? Pentru că regăsim puțină valoare intrinsecă într-un flux mare de informații dacă prea puține dintre ele pot fi luate în serios.

Prezența inteligenței artificiale, în ciuda binelui pe care l-a făcut, a augmentat din nefericire și capabilitățile dușmanilor democrației ce au un unic scop – de a îi ciobi integritatea. Cum poate puterea poporului fi corect exercitată dacă se întemeiază pe o convingere labilă, sibilică? Întrebări derivate din ”o fi oare adevărat” își fac simțită prezența exponențial mai mult. Adevărul se încovoiază iar noi, votanții, devenim din ce în ce mai neîncrezători în el. Drept dovadă, dacă în India doar 55% din populație se declară îngrijorată de acest fenomen (un număr considerabil, oricum am privi lucrurile), în Indonesia procentul urcă la 89%!

Să nu uităm că toate aceste tsunami-uri pluridisciplinare au luat avânt începând cu sfârșitul anului 2022, ceea ce reprezintă mai puțin de o particulă de nisip în clepsidra istoriei. Legea (ori după cum preferăm noi, profeția) lui Moore își spune în continuare cuvântul, după aproape 6 decenii.

SURSĂ: How people view AI, disinformation and elections — in charts – POLITICO

 

Comentarii (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *