Apăsați ESC sau (x) pentru a închide

Din seria „inteligența artificială și democrație – care pe care” (3/3)

Care este cel mai bun mod de a te panica?; responsabil. Facem pași repezi către necunoscut iar la ordinea zilei pare că incertitudinea domnește asupra tuturor. După cum am accentuat și până acum, riscurile propagandei concretizate, printre altele, prin dezinformări sunt reale și își produc efectele la scară largă încă de la începuturile comunicării interumane. Inițial prin viu grai apoi și prin scris, mesajele false și atacurile au ocupat mereu un pol de putere în rânduila socială. Recent însă a luat avânt prin diversele descoperiri în domeniul tehnologiei. Ultimul secol a marcat cel mai mare avans din istorie și, din fericire, a fost ținut sub control… până acum. Bine ați venit în era alegerilor guvernate de inteligența artificială.

S-a pus întrebarea – ”care este scopul existenței unei astfel de prerogative la scară largă de a permite populației să producă imagini, filmări ori înregistrări audio fidele realității cu alte persoane, mai ales politicieni fiind”? Din ea le putem deduce pe următoarele: în balanța binelui și a răului, către care înlină mai mult? Ce avantaje există și ce ar justifica utilizarea ei într-o campanie electorală democratică? Inteligența artificială aduce un aport pozitiv credibilității demnitarilor (deja șubredă) ori mai bate un cui al discreditării în coroana de tablă a nucleului partizan reprezentativ pentru clasa politică de astăzi?

Cel mai rău este că această nouă descoperire (inteligența artificală și implicit deep fake-ul) a fost angrenată în lupta capitalistă însemnând că, fiind o zonă virgină cu un potențial financiar astronomic, competitorii își vor dori să accelereze progresul sub egida banului, fără a ține cont de gradul de periculozitate ridicat ori de stresul produs în rândul cetățenilor. Sperăm că organismele competente vor continua să pună presiune pe acești dezvoltatori și să reușească poate să impună acestui demers condiții riguroase de dezvoltare înrădăcinate în previzionism și siguranță.

Această paradigmă apocaliptică ce vizează democrația nu are suficientă credibilitate în lipsa unor exemple concrete. Vom oferi unul care cu un impact emoțional puternic și care ne este redat în prezentul articol analizat. Este vorba despre cazul Carei Hunter, candidată locală în Irlanda de Nord în anul 2022 care, la vârsta de doar 24 de ani a fost epicentrul unui scandal de proporții uriașe, fiind defăimată on-line cu ajutorul unui filmuleț pornografic de 40 de secunde al cărei protagonist este ea. Deși dovedit ca fiind fals, Cara va fi probabil urmărită de acest eveniment pentru tot restul vieții ei.

În an electoral, marile companii (META, TikTok, OpenAi) urmează să limiteze această avalansă a dezinformării. Vor încerca să optimizeze postarea produselor inteligenței artificiale în spațiul virtual prin aplicarea unui text care avertizează publicul asupra provenienței lor. Pe de altă parte, reversul monedei este alipirea acelui text imaginilor reale, punându-le deci pe ele în umbra falsului. În fine, se conturează din ce în ce mai mult o gaură de iepure în care, din nefericire, ne-am aruncat deja cu capul înainte. Cărțile au fost aranjate iar retorica este una simplă, aproape primitivă – cine acoperă mai mult teritoriu își sporește șansele de a acumula votanți.

Prin unele cercuri se vehiculează că deep fake-ul nu a atins încă un nivel de periculozitate atât de ridicat. Tentativele de manipulare nu sunt încă atât de calitative și, pentru moment, par a fi ușor de depistat. Se prea poate, mai ales atunci când ne înverșunăm că găsim acele detalii care le compromit. Nu știm însă în ce măsură această afirmație rămâne valabilă dacă o coroborăm cu următoarele:

  • nivelul de atenție scăzut precum și puterea redusă de concentrare;
  • faptul că mulți dintre votanți nici nu ar ști unde să se uite pentru a le identifica;
  • de multe ori avem un sentiment de dubiu care însă rămâne în stadiul acesta, neexistând suficiente date suplimentare în baza cărora să catalogăm conținutul drept fals.

Un lucru este sigur – nivelul de impredictibilitate al alegerilor viitoare a început să crească, în defavoarea interesului majorității.

SURSĂ: Deepfakes, distrust and disinformation: Welcome to the AI election – POLITICO

Comentarii (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *