Am menționat anterior că nu vom intra într-un detaliu prea mare apropo evenimentele concrete ce s-au petrecut în data de 9 iunie însă nu mai putem omite „episodul Costinești”. În acest an activitățile întreprinse acolo au devenit un simbol al disfuncționalităților și neregulilor ce pot afecta procesele democratice. O serie de controverse și suspiciuni au scos la lumină numeroase aspecte problematice ale scrutinului. La mai bine de o săptămână după ziua alegerilor, cortina obscurității zace asupra sa. Suntem profund îngrijorați de stadiul democrației în acea localitate, dat fiind că lupta actuală pune în scenă o democrație al cărui temei nu este puterea poporului ci supremația mijloacele frauduloase.
Reiterăm cuvântul ce consacră și acest set de alegeri drept unul deficitar și eminamente corupt – primitivismul. Într-o singură localitate, voturile au fost renumărate de mai multe ori. Consecință a acestui fapt și de fiecare dată, rezultatul obținut a fost unul distinct față de cel anterior. Opinăm că a număra buletinele de vot nu reprezintă un procedeu fundamental abstract ci chiar unul realizabil și facil oricărui cetățean. Atunci, în baza afirmației anterioare, de ce toate aceste dificultăți? Este clar pentru orice observator obiectiv că în Costinești predomină interesele meschine și mașinațiunile castei politice decât interesul superior al locuitorilor.
Victoria candidatului PNL a fost obținută, într-un final, în urma unei diferențe de un singur vot. Date fiind toate aceste carențe nedemocratice precum și dintr-o posibilă frustrare a lipsei de eficacitate a procedeelor de manipulare a votului în raport cu cele ale PNL-ului, Partidul Social Democrat filiala Constanța a depus o cerere de anulare a alegerilor în Costinești:
„Având în vedere aceste aspecte, coroborat cu faptul că la nivelul Circumscripţiei Electorale nr. 29 Costineşti a fost desemnat câştigător la funcţia de primar candidatul din partea PNL, la o diferenţă de doar 1 (unu) vot, şi luând în considerare că nu există posibilitatea să se stabilească, dincolo de orice îndoială rezonabilă, cu cine a votat persoana care nu a respectat acest drept, fiind evident că votul acesteia putea fi hotărâtor, apreciem că se impune anularea alegerilor şi reluarea scrutinului electoral la nivelul Circumscripţiei Electorale nr. 29 Costineşti”[1].
În urma acestor acuzații, BEC a decis să revizuiască rezultatele alegerilor. După o analiză detaliată, instituția a hotărât să respingă cererea de anulare a scrutinului, menținând rezultatul inițial. Decizia a fost întâmpinată cu nemulțumire de către opoziție și de către mulți locuitori ai Costineștiului, care au considerat că neregulile raportate sunt suficient de grave pentru a justifica anularea alegerilor și reproducerea lor. Una peste alta, la începutul acestei săptămâni, BEC a hotărât reanalizarea acestei penibile situații din perspectivă democratică.
Aceasta este, din nefericire, realitatea. Episoade ale corupției precum cel din Costinești sunt mult mai vast răspândite decât ne place să credem. Din nefericire, nu toate ies la iveală. Corupția este cu adevărat o boală ce se răspândește cu repeziciune dacă este tratată cu indiferență. În ceea ce privește viitorul primar al Costineștiului, indiferent care va fi deznodământul și dacă cel de la PNL își va menține coroana recent obținută, un lucru este sigur – mandatul său va fi unul umbrit de incertitudine. Dacă în urma necesității atâtora intervenții, analize și verificări realitatea tot nu poate fi cu claritate conturată, nici „învingătorul” nu poate fi considerat unul democratic ales.
Subsumând, acest scrutin a subliniat vulnerabilitățile sistemului electoral și a ridicat puternice semne de întrebare cu privire la integritatea proceselor democratice din România. Accentuare fraudei a avut loc mai ales prin:
- prezența voturilor ilegale – participarea cetățenilor străini, în mod special a celor doi cetățeni ucraineni, la un scrutin local contravine legilor în vigoare și subminează încrederea în corectitudinea procesului electoral și abilitatea organelor de supraveghere a verticalității democrației de a își îndeplini obligațiile;
- lipsa de acțiune eficientă – decizia BEC de a nu anula alegerile, în ciuda dovezilor de nereguli, a fost percepută ca un act de neglijență și de complicitate cu neregulile semnalate. Revenirea asupra acestei decizii relevă, din nou, un semnal de alarmă – faptul că nu sunt convinși de propriile lor decizii;
- tensiuni și diviziuni – din nefericire marea schismă socială a fost și mai mult amplificată. Atmosfera tensionată și divizările politice generate de acest scrutin au adâncit neîncrederea publicului în instituțiile democratice, capacitatea acestora de a asigura alegeri corecte și transparente fiind substanțial diminuată în ochii publicului.
Alegerile locale din Costinești din 9 iunie 2024 au reprezentat un episod nedemocratic care a subliniat necesitatea unor reforme urgente în sistemul electoral românesc. Pentru a restabili încrederea publicului, este esențial ca autoritățile să adopte măsuri stricte pentru prevenirea și sancționarea oricăror nereguli electorale și să asigure transparență totală în toate etapele procesului electoral. Celeritatea este și ea un obiectiv strategic major pentru a revitaliza democrația.
Acest caz rămâne un avertisment clar că democrația trebuie protejată activ și constant, iar nerespectarea principiilor sale fundamentale poate avea consecințe grave asupra societății și guvernării.
[1] BEC a respins cererea de anulare a alegerilor în Costinești. PNL a câștigat la diferență de un vot – Stirileprotv.ro
Lasă un răspuns