Apăsați ESC sau (x) pentru a închide

Jocuri electorale

Vigoarea democratiei sta in votul cetateanului, in puterea pe care o are de a isi alege reprezentantii, respectiv de a nu ii mai alege pe cei care nu il reprezinta satisfacator. Insemnatatea votului, insa, poate fi redusa limitind optiunile alegatorului, sau construind intregul proces electoral in favoarea anumitor partide, evident cele mai mari. In tarile democratice astfel de manipulari electorale sunt taxate viguros de societatea civila.

In Romania electorala 2024, aranjarea jocului electoral de catre partidele mari, incepind cu decizia de comasare a alegerilor locale si europarlamentare, numirile tirzii ale candidatilor la alegerile locale si decizii fluctuante, chiar contradictorii, cu privire la datele alegerilor, coalitiile electorale etc. Acestea din urma creeaza o atmosfera general de confuzie si incertitudine, cu rezultatul asteptat de indepartare a cetateanului de la viata politica in general. Dincolo de aspectul neprofesionist al pregatirii pentru un an electoral important, perceptia de „impartire a ciolanului” devine din ce in ce mai puternica in societate. Conform ultimelor sondaje, mai putin de jumatate din romani au incredere in corectitudinea alegerilor, numarul acestora dublandu-se in ultimii zece ani.

Organizarea simultană a alegerilor locale si europarlamentare avantajeaza partidele mari, care au puterea de a nominaliza candidati pentru alegerile europene,  diluand atenția acordata de cetatean fiecărui scrutin în parte. Capacitatea partidelor mai mici și a candidaților independenți de a concura eficient este limitata de necesitatea de a face campanie pe mai multe fronturi simultan. Numarul mare de buletine de vot (patru) poate fi derutant pentru alegatori, mai ales in lipsa oricarui efort guvernamental de educatie electorala. Aspectele organizatorice ale alegerilor au trecut, insa, in plan secundar, desi  ele sunt responsabilitatea principala a unui guvern intr-un an cu 4 scrutine, in plan principal trecand negocierile politice mult prelungite.

În timp ce negocierile fac parte din politica democratică, când sunt folosite excesiv sau lipsite de transparență contribuie la percepția de opacitate și manipulare a procesului electoral. Aceasta contribuie la scăderea încrederii în sistemul electoral și la sentimentele de apatie și deziluzie în rândul electoratului.

Impactul acestor actiuni este complex și variat. Pe de o parte, ele consolideaza pozițiile partidelor mari, asigurându-le un avantaj competitiv semnificativ. Pe de altă parte, ele erodeaza fundamentul democratic prin diminuarea importanței votului individual și prin promovarea unui sentiment de fatalism în rândul alegătorilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *