Apăsați ESC sau (x) pentru a închide

Lamentările democrației în an electoral

În plină campanie electorală partidele și-au propus cei mai eminenți membri pentru a fi votați în funcție, respectând absolut toate condițiile și termenele legale privitoare la campaniile electorale, având un comportament civilizat și combatându-se în baza propunerilor lor juste și necesare dar și a argumentelor puternice de natură intelectuală. Pe cât de bine sună pe atât de departe este de adevăr. Nici realitatea acestui an electoral nu dezamăgește, partidele autodepășindu-se, după cum le stă în fire, în încercările lor de a rămâne la sânul puterii nemeritat încredințate lor.

Chiar dacă connoisseurii cinematografiei nu se arată neapărat încântați de noile producții comice, ele stagnând cumva, ai noștrii ambițioși lideri sau aspiranți la putere nu se lasă descurajați și insistă să elaboreze varii scurtmetraje ilare cu ajutorul cărora speră să aducă zâmbetul pe buzele tuturor. După degustarea de anul acesta admitem că am râs, după care am plâns.

Obiecțiile la adresa democrației sunt multe. Printre marii ei critici se numără Plato și Winston Churchill. Primul argumenta că prin natura ei aceasta prioretizează avuția și puterea peste virtute și înțelepciune ori că este susceptibilă de demagogi care inevitabil vor comite acte imorale vreme în care Churchill, printre altele, a făcut celebra afirmație – democrația este cea mai rea formă de guvernământ, cu excepția tuturor celorlalte care au fost implementate. Democrația va rămâne totuși, în ciuda imperfecțiunilor ei, cel mai bună haină pe care o poate îmbrăca un popor iubitor de pace și libertate.

Întorcându-ne la concret, după cum spuneam, ai noștri ca brazii duc o aprigă luptă a supremației politice tradusă de cele mai multe ori în acele demagogii și acte imorale despre care ne vorbește Plato. Pentru a rămâne eficienți, vom prezenta o serie de exemple despre cum NU ar trebui practicată democrația:

  • Un cetățean susține că primarul comunei sale din partea PNL și-a instruit cunoscuții să saboteze câmpul lucrat de către contracandidatul său propus de PSD pentru a sparge cauciucurile tractoarelor și automobilului său.
  • Permanentele propuneri de candidați cu dosare penale, unele soluționate chiar prin hotărâri de condamnare, continuă sub eterna umbrelă protectoare a zicalei „sunt atacuri politice, noi știm că este curat”.

Cel mai recent caz implică actualul candidat pe listele PSD la primăria Comunei Pogana (și fost primar al aceleeași comune). Față de acesta a fost dispusă măsura preventivă privativă de libertate a reținerii pentru 24 de ore în urma unei tentative de a da mită, inițiativă imediat repudiată de către cei doi ofițeri de poliție  din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Inspectoratul de poliție al Județului Vaslui [1]. Ne aflăm din nou în prezența acelui soi stricat al politicianului român împotriva căruia milităm cu ardoare. Exact cei care sunt obișnuiți să trișeze, să mituiască, să șantajeze ori să întrebuințeze alte asemenea mijloace nedemocratice ori moralmente intolerabile NU ar trebui să fie vreodată puși în funcțiile de putere care, la urma urmei, solicită în prealabil un comportament exemplar al apartenenței în viața civică și politică.

  • Partidele se folosesc de acele cunoscute companii care trimit mesaje telefonice (și nu numai) în masă cu scopul promovării unui anumit candidat, încălcând astfel normele GDPR.

Lovitura de grație în materia atentatelor la democrație pe care vrem să o punctăm implică, la propriu, lovituri[2]. Un primar al PSD în funcție a fost dus la spital după ce a fost, se pare, atacat pe stradă de către contracandidatul său din partea PNL. Acestea incidente vor submina aproape sigur încrederea publicului în procesul electoral și cu siguranță impactează negativ democrația țării noastre.

România devine din ce în ce mai verticală iar astfel de scenarii umilitoare trebuie absolut evitate. Avem potențialul, avem educația, avem integritatea și adeseori am dovedit aceste lucruri. Visăm la momentul în care alegerile din România nu vor fi doar democrate, ci și civilizate. Acest articol, în ciuda aspectelor umoristice, face apel la eleganță și la lucrul bine făcut. Cei aleși trebuie să înțeleagă eventual că una dintre atribuțiile lor simbolice este de a fi un standard al calității morale și al virtuții. Acestea două nu țin cont de nimic altceva decât de materialul din care este făcut politicianul.

Tragem nădejde că lucrurile se vor așeza eventual pe ruta progresului sănătos și că vom depăși toate aceste episoade retrograde. Până atunci, precum cei doi polițiști care puteau alege să perpetueze corupția perenă pe care am ajuns să o urâm cu toții și noi trebuie să ne menținem diligența în eforturile noastre de purificare a României, luptă pe care doar împreună și printr-un efort major de „inginerie socială la scară largă” (după cum spunea James C. Scott) o putem câștiga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *