Apăsați ESC sau (x) pentru a închide

Marele exod al tinerilor afectează democrația viitorului în România

Democrația unui stat este pe atât de puternică pe cât sunt cetățenii săi. Dacă generațiile viitoare se orientează către a pleca după finalizarea studiilor de liceu, în mod cert nu mai putem vorbi despre o formă de guvernământ sustenabilă. Tinerele generații cu predilecții academice reprezintă un garant important al democrației iar plecarea lor afectează integritatea, corectitudinea și în ansamblu supraviețuirea ei.

Probabil cel mai mare dezavantaj al exodului este absența implicării civice și politice a celor care s-au relocat. A fi cel puțin la curent cu situația din România este un aspect deosebit de important și suntem de acord că a menține această actualizare perpetuă se poate dovedi a fi o sarcină dificilă. În plus, odată cu plecarea tinerilor va scădea și puterea lor de reprezentare în procesele democratice. Se înfățișează deci un cerc vicios. Din cauza problemelor pe care le vom dezbate în scurt timp, tinerii pleacă. Plecând, gradul lor de implicare în remodelarea pe cale democratică a țării scade. Neschimbându-se cine știe ce pe plan național, scenariul în care mulți din rândul celor cărora și-au propus ca la un moment dat să revină să nu o mai facă devine și mai plauzibil.

O altă consecință este fenomenul de „brain drain”. Democrația este cea mai eficientă și roditoare pe timp de pace și prosperitate. Întrucât mulți tineri intectuali aleg să părăsească țara, să se perfecționeze și să își pună în valoare abilitățile în alte state, o lovitură majoră va fi dată chiar economiei României. Odată slăbită, cei care nu sprijină și îndrăgesc democrația vor profita de acel moment pentru a își implementa propriile ideologii nocive. Se va crea un vid al profesioniștilor calificați precum și al potențialilor lideri ce în condiții normale ar fi servit drept standard al calității. În ceea ce privește diversitatea ideologică, ea este de cele mai multe ori însuși produsul deliberării intelectuale. Prin urmare, în lipsa celor capabili să susțină acest efort, ea va stagna. Despre modificarea demografică nici nu mai are rost să dezbatem.

De motivele ce stau la baza acestei mari plecări suntem cu toții conștienți. Sistemul educațional român este vast perceput ca fiind rigid și înapoiat. În ochii multora, modul de predare este învechit iar accentul nu cade aproape deloc pe componenta practică a procesului de formare al tinerilor. Prin urmare, o oarecare predilecție către studiile occidentale consacrate pe plan internațional ca vârf de lance al excelenței învățământului superior devine, cel puțin, justificată.

România postdecembristă se confruntă încă, din păcate, cu un complex de inferioritate. Trebuie totuși să înțelegem că progresul și supremația democratică a statului nostru nu poate fi asigurată decât prin prezența și implicarea noastră pe teritoriul său. Suntem mult avansați față de acum treizeci de ani iar acest merit ne aparține tuturor. Prin efort și ambiție ne-am ridicat și am pus România pe harta statelor civilizate. Demersul aderării noastre la OCDE finalizat aproape cu un succes răsunător este dovada vie a afirmației anterioare. Mai mult decât atât, de cealaltă parte a monezii, un studiu recent relevă faptul că din ce în ce mai mulți străini vor să vină să studieze la noi. Este valabil și pentru japonezi care se arată din ce în ce mai interesați de școlile noastre doctorale.

Acestea fiind spuse, suntem moral nevoiți să admitem și un potențial benefic al plecării în număr atât de mare al românilor, cu condiția întoarcerii lor, desigur. Mulți dintre cei plecați și reîntorși în țară au diseminat și mai ales aplicat cunoștințele obținute peste hotare. Am dobândit mult know-how în acest fel și oferindu-i cezarului ce este al cezarului, suntem de părere că cel puțin din acest punct de vedere am avut multe de câștigat.

Subsumând, pericolele prezentate de acest exod al tinerilor sunt vaste și ne arătăm profund îngrijorați de ele. România trebuie să devină un stat atrăgător pentru parcursul academic al tinerilor abolvenți de liceu. Ea trebuie să le ofere condițiile necesare unei experiențe universitare veritabile, precum și acel curriculum valoros, nu doar din punct de vedere teoretic. Timpul se scurge.

Comentarii (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *