În contextul în care am evidențiat destul de mult intențiile necurate ale partidelor dar și pe cele ale candidaților în contextul alegerilor, în speța de față locale, nu este străină de tematica articolelor noastre nici ideea actualmente populară conform căreia ar trebui să revenim la două tururi de vot.
Legitimitatea guvernanților este dată de către guvernați. Prin urmare, orice urmă de dubiu în transferul încrederii lor către cei aleși trebuie imperativ eludată prin orice mijloace legale, indiferent de efort și costuri. Organizarea unui al doilea tur de vot generează majoritatea absolută, câștigătorul fiind indubitabil favoritul cetățenilor localității respective și diminuând substanțial orice șoaptă privind potențialele fraude.
Ulterior eliminării unei victorii șubrede, poziționată pe o fragilă majoritate relativă, putem vorbi despre beneficiul reconsiderării. Dacă într-un sistem cu un singur tur de vot cel ales pierde, cetățenii sunt obligați să petreacă un mandat integral sub conducerea unui candidat pe care nu l-ar fi votat vreodată. Într-un sistem cu două tururi, este posibil ca electoratul celor care nu au trecut de prima rundă să se repoziționeze în sprijinul „răului cel mai mic” dintre cei doi, fiind deci posibil pentru ei să aibă din nou acces la o analiză politică calitativă, în spiritul interesului democratic al societății lor.
Deosebit de importantă, într-o lume din ce în ce mai segregată, este consecința reducerii polarizării sociale, dat fiind faptul că într-un final cetățenii vor avea de ales doar dintre doi candidați și nu din 10. Un alt potențial beneficiu speculativ, desigur, este adoptarea unei poziții ceva mai moderate care să fie atractivă pentru multiple sensuri ale busolei politice de către candidați precum și potențialul unei colaborări mai sănătoase cu diverse grupuri de alegători.
Putem vorbi și despre creșterea prezenței la vot întrucât două tururi de alegeri intensifică categoric dezbaterea politică în acea societate. Reiterăm ideea victoriei unui candidat nedorit. Electoratul al cărui ales nu a ajuns în turul doi va fi cu siguranță motivat să contribuie la succesul aceluia dintre cei doi care le reprezintă cel mai similar interesele.
O altă orientare benefică localității este predilecția entităților politice, grupuri sau privite individual, de a forma alianțe politice. Prin excelență, alianțele politice tind spre o orientare moderată. Structurile ce o formează tind să se cenzurere reciproc, reușind de multe ori să ajungă la un consens, la acel modus vivendi ce reflectă cel mai corect orientările sociale locale. Stabilitatea și coerența sunt doar câteva dintre cuvintele emblematice pentru asocierile politice.
Prin acest articol ne dorim să evidențiem doar câteva dintre avantajele revenirii la un asemenea sistem de vot. Cel mai important este dat de fidelitatea înmânării mandatului celui ales de către intenția reală a electoratului majoritar. Majoritatea absolută va fi întotdeauna cel mai veridic mod de a argumenta în favoarea credibilității obținerii unui mandat, fiind mult mai dificil de fraudat. După cum spuneam, scopul ultim al unei așezări umane democratice este garantarea purității democrației. Acest deziderat presupune eforturi substanțiale din partea cetățenilor iar dacă revenirea la cele două tururi de vot se dovedește a fi cea mai bună pentru interesul superior al integrității democratice, atunci nu ar trebui să facem economie de nimic pentru a îl asigura.
Comentarii (1)
vytvorení úctu na binancespune:
octombrie 6, 2024 la 9:14 pmYour point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.