Apăsați ESC sau (x) pentru a închide

Toti candidatii au sanse egale in alegeri Imagine

Legislatia electorala romaneasca favorizeaza in mod clar partidele mari si dezavantajeaza partidele mici si, mai ales, candidatii independenti.  Insusi sistemul electoral pentru alegerea Parlamentului, modificat in repetate rinduri fara argumente de natura sociala care sa fi justificat modificarile, a fost ales astfel incit partidele mari sa fie clar avantajate. In 2015 modificarea a fost facuta cu ignorarea recomandarilor Comisiei de la Venetia si a apelurilor din partea societatii civile.

Candidatii independenti sunt defavorizati in mai multe etape ale procesului electoral:

  • Stringerea de semnaturi. Pentru alegerile prezidentiale candidatii independenti trebuie sa stringa acelasi numar de semnaturi ca si candidatii din partea partidelor, neavind nici sustinerea financiara pe care o au partidele parlamentare, nici infrastructura pe care o au partidele neparlamentare. La alegerile locale numarul de semnaturi pentru o localitate mica este neclar.
  • Membri in comisiile sectiilor de votare. Candidatii independenti nu pot nominaliza membrii in comisiile sectiilor de votare. Ei pot nominaliza doar observatory.
  • Ordinea pe buletinele de vot. Candidatii independenti sunt trecuti ultimii pe buletinele de vot, fara a intra la tragerea la sorti pentru stabilirea ordinii.

Dezavantaje similare se impun si partidelor neparlamentare, implicit partidelor noi. Acestea se confrunta electoral cu partide mari, bine stabilite si a caror campanie este finantata din fonduri publice. Obstacolele pe care trebuie sa le depaseasca un candidat independent si partidele mici  creaza un cadru electoral inechitabil.

Comentarii (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *