Apăsați ESC sau (x) pentru a închide

„Vremuri noi, tot noi!”. Despre suferința democrației în zonele rurale

Chiar dacă România a făcut multe progrese în ultimele decenii, la fel de multe lucruri au rămas neschimbate. Vorbim despre comportamentul multor români care urmăresc să își impună statura social prin diverse abordări neortodoxe, sacrificând binele și interesul superior al comunității pentru câștigul lor personal. În schimbul unei sume de cele mai multe ori mici de bani, acești oameni persistă în comportamentul lor antisocial. Ne arătăm profund îngrijorați mai curând de faptul că, în ciuda istoricului lor dovedit, ei acceptă să își reitereze eforturile. Ne folosim de acest prilej pentru a atrage atenția și asupra justiției care, cel puțin în cazurile pe care le vom aborda imediat, nu și-a îndeplinit efectul scontat.

Cazurile eminamente antidemocratice care au avut loc la alegerile din 2020 în Comuna Ciorani, Județul Prahova, tind cu ușurință către paroxismul corupției, parșivismului și răului social. Este un scenariu pe care nu ar trebui să îl uităm prea curând deoarece în lipsa prezenței constante de spirit a poporului istoria este damnată să se repete. Este vorba despre ample dosare penale care îl implică inclusiv pe actualul primar al respectivei comune. Avem de-a face cu o aplicare concretă a infamului mecanism partidist din zonele rurale. Cam așa arată el și cam astfel de consecințe atrage. Nu poate fi vorba de democrație. Faptele celor implicați reprezintă o încălcare gravă a încrederii poporului român.

Două dintre persoanele inculpate și care au primit deja o condamnare la închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală au fost numite președinte de secție în contextul alegerilor care urmează pe 9 iunie. După cum pe bună dreptate a fost numit acest scenariu, suntem martorii „culmii tupeului”. Pentru o persoană integră este de neimaginat cum un individ condamnat, deci dovedit, pentru aceste fapte acceptă să revină atât de repede la vechile îndeletniciri. Una dintre marile funcții ale sancțiunilor de drept penal este cea de reeducare. Se presupune că sancțiunea aplicată, chiar și cu suspendare, coroborată cu presiunea venită din partea societății odată cu eliminarea prezumției de nevinovăție are un efect pozitiv și intimidant asupra infractorului. Se pare că nu și în acest caz.

Aceste scenarii ar trebui să producă o furie reverberantă în inimile oamenilor. După cum spuneam, încrederea lor se adresează unor persoane responsabile de calitatea și mai ales onestitatea acestor alegeri. Democrația presupune corectitudine, indiferent de rezultat. Dacă aceasta este înlăturată totodată ne putem lua rămas bun și de la democrație. Este simplu. Oamenii din acea localitate plătesc un preț major pentru faptele și interesele celor puțini.

Întregul proces juridic implica zeci de oameni. Primarul, se pare, este vârful de lance al mafiei locale fiind inculpat atât în dosarul de fraudare al alegerilor locale, cât și în cel de fraudare al celor parlamentare din același an. Acesta a fost de mai multe ori primar din partea PSD, pentru ca mandatul actual să îl fi primit din partea PNL. În ciuda a tot ceea ce am punctat, edilul a hotărât ca anul acesta să candideze din nou, culmea, din partea PSD. Acesta este modelul politicianului convins ce a îmbrățișat o direcție politică pe care o înțelege și mai ales o stăpânește. Glumim, desigur. Înrămurirea corupției ajunge mai departe, un dosar distinct fiind în lucru dar pentru alegerile parlamentare. În cât de multe alte localități din zonele rurale se petrece acest fenomen, din păcate nu putem ști. Cert este că așa cum acești indivizi au reușit să o facă, probabil și alții au fost la fel de ingenioși. Hoțul neprins este negustor cinstit, până la urmă.

Mai adăugăm faptul că în cursul proceselor penale multe dintre aceste persoane s-au arătat a fi complet implacabile la acuzele aduse, pentru ele faptele comise fiind de o normalitate uzuală. Deși trăiesc într-o democrație și au datorită ei multe libertăți, nu par a fi recunoscătoare pentru ele. Au râs și probabil pe tot parcursul procesului nici măcar nu s-au simțit vinovate cu ceva. Pentru ele, din păcate, importanța votului nu înseamnă nimic. Câteva au fost într-atât de sfidătoare încât în sarcina lor a fost dispusă chiar măsura arestării preventive. În rândul acestor români, valorile unei societăți democratice și-au găsit sfârșitul. Noi trebuie să fim contraponderea. Trebuie să ne asumăm postura cetățeanului drept care rezistă acestor tentații de a face rău, cu atât mai mult atunci când prețul corupției este un câștig propriu minor. Aceștia au reușit dar datorită persoanelor juste din multe alte secții de votare cu certitudine mulți alții au eșuat. Acesta este prototipul democratic pe care ni-l dorim.

Comentarii (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *